Despre noi

silex_logo

Istoricul clubului

 

La initiativa a 12 tineri entuziasti, in luna Mai 1973 a luat fiinta in Brasov Clubul de Speologie “SILEX” care a avut ca scop initial “Cunoasterea si ocrotirea pesterilor din judetul Brasov”. La scurt timp de la infiintare, activitatea de cercetare-prospectare-cartare-inventariere a fenomenelor carstice a cuprins zone de pe intregul cuprins al tarii, cu preponderenta in muntii Gurghiu, Piatra Craiului, Parang, Fagaras, Bucegi, Capatanii, Sebes,Bihor si Rodnei. Din luna Martie 1993, clubul speologic “SILEX a dobandit personalitate juridica, devenind o asociatie cu scop nelucrativ, non-politica si ne-guvernamental.

De-a lungul intregii sale activitati Clubul Speologic “SILEX” s-a remarcat printr-o intensa activitate de cercetare, explorare, cartare a fenomenelor carstice. Cele mai importante realizari de pe taram explorativ sunt:

 • Descoperirea, explorarea cartarea in premiera a circa 350 de pesteri noi, pesteri ce totalizeaza peste 25 km lungime si 2700m denivelare (adancime).
 • Pestera din Poiana Manastirii (muntii Persani), cu o lungime de peste 2 km si o denivelare de 50 m, o cavitate subterana devenita ulterior Arie Naturala Protejata protejata pentru conservarea frumusetilor peisajului carstic, a cristalelor rare de aragonit care au gasit in aceasta pestera conditiile specifice de dezvoltare.
 • Pestera Ponorul Jitelor din muntii Tibles, care cu o dezvoltare de 1050 m si o denivelare de 36 m ocupa locul intai in tara si locul zece in topul mondial la lungime in cadrul pesterilor cantonate in gresie
 • Pestera Gaura Vulpii din Blidireasa (muntii Gurghiu), are o lungime de 86 m si o denivelare de 12 m, ocupand locul intai si respectiv doi in categoria pesterilor cantonate in roci magmatice
 • Pestera Ponorul Lespezi, care cu cei 220 m lungime si 20 m denivelare ocupa  locul patru  in tara  in clasamentul pesterilor in conglomerate
 • Pestera Gaura cu Vajgau (M-tii Capatanii) cu o lungime de 3,010 m si o denivelare de 148m, un parcurs subteran deosebit de complex si cu multe posibilitati de continuare
 • Pestera Ponorul Nou (M-tii Capatanii) cu o lungime de 2,500 m si o denivelare de 165m, situata in intregime sub talvegul principal al unei vai de suprafata
 • Pestera Ponorul Suspendat (M-tii Capatanii) cu o dezvoltare actuala topografiata de peste 5500 km si o denivelare de 174m, descoperita la sfarsitul anului 2015 si care se afla in stadiu de explorare
 • Avenul Porumbeilor (Kârgâzstan, platoul Dzal-paktash) cu denivelarea ~45m si o lungime de ~150m; dezvoltata in gips (explorat intr-o echipa mixta – Romania, Serbia, Elvetia).

 

Pentru rezultafele deosebite obtinute in activitatea explorativa, clubul speologic “SILEX” fost distins cu premiul “EXPLORATORII” in anul 1982 si premiul “PSEUDOCARST” in anii 1981 si 1989.

Cele mai bune pozitii ocupate in clasamentul concursului republican de speologie sportiva, concurs la care au participat in total peste 70 cluburi speologice, sunt:

 

-locul II -etapa finala -anul 1992

– locul III -activitate explorativa -anul 1991

locul IV -clasamentul general -anul 1991

locul V -clasamentul general -anul 1992

Rezultatele explorarilor intreprinse au stat la baza elaborarii unor lucrari stiintifice, care au fost prezentate in cadrul simpozioanelor si conferintelor pe teme speologice. Amintim doar trei titluri de lucrari care s-au bucurat de un real succes:

 • Gerhard Guist, Ovidiu Dolcan- “0 noua descoperire in masivul Postavaru -Pestera Studentilor din Cernadeal”
 • Constantin Gosan -“Geneza Pesterii Ponorul Jitelor” (muntii Tibles)
 • Dan Boieriu -“Pesteri in aglomerate vulcanite in muntii Gurghiului”.

De-a lungul anilor, activitatile desfasurate de speologii din cadrul clubului “SILEX” au vizitat si domeni conexe speologiei si turismului montan, cum ar fi fotografia, cartografia, pictura, caricatura, paleontologia etc. Numeroasele premii obtinute in cadrul festivalului “Speologia-Stiintei, Arta, Pasiune” (S.S.A.P.) si in cadrul intrunirilor anuale, constituie o dovada a eforturilor depuse in aceste domenii. Dintre premii, enumeram doar cateva:

 • 1982 -Gerhard Guist -locul III -set diapozitive -S.S.A.P. -editia a III-a
 • 1982 -clubul SILEX -mentiune diason -S.S.A.P -editia a Ill–a
 • 1983 -clubul SILEX premiulII-fotoreportaj -S.S.A.P -editia a IV-a
 • 1983 -clubul SILEX -premiul III -diason -SSA.P. -editia a IV-a
 • 1985 -Gerhard Guist -premiul III -foto A/N -S.S.A.P. editia a VI-a
 • 1985 -Dan Boieriu -premiul Ill -diason -S.S.A.P. editia a VI-a
 • 1985 -Dan Boieriu -premiul HI -set diapozitive -S.S.A.P. editia a VI-a
 • 1986 -Dan Boieriu -premiul HI -caricature -S.S.A.P. -editia a VII-a
 • 1989 -Sarin Moca -premiul II -cartografie -S.SA.P. -editia a X-a
 • 1989 -Dan Boieriu -premiul I -diason -concursul “Omul si Muntele”
 • 1995 -Dan Boieriu -premiul I -redactare harti -Speosport 1995

 

Protectia mediului subteran constituie un aspect important al activitatii clubului “SILEX”. Pentru conservarea mediului carstic au fost intreprinse actiuni de camuflare a intrarilor cavitatilor de interes deosebit, amenajarea unor culoare de acces, curatirea resturilor lasate de turisti si montarea unor porti metalice.

Clubul speologic “SILEX” a organizat numeroase actiuni cu caracter de popularizare cat si protectie a pesterilor. Reamintim organizarea “SALONULUI SPEOLOGIC BRASOVEAN” incepand din anul 1992 si pana in anul 2005, pentru aceasta manifestare primind premiul pentru “ACTIUNI VALOROASE IN DOMENIUL PROPAGANDEI SPEOLOGICE”. Proiectiile de diapozitive din scoli, licee si facultati din Brasov au avut rolul de a familiariza tinerii cu echipamentul si tehnicile speologice, de cunoastere si conservare a pesterilor.

 

Dorinta membrilor clubului speologic “SILEX”, marea for majoritate elevi si studenti, este de a continua bogata traditie a clubului in cercetarea si explorarea fenomenelor carstice, pentru o mai profunda intelegere a naturii si a omului si pentru integrarea acestora in activitatile de dezvoltare durabila in care s-a angrenat societatea romaneasca, in ansamblul ei.

Presedintele Clubului Speologic “SILEX” Brasov
Iulian Mihai

Comments are closed.